Подходяща дата за кръщене

 

   В православния канон няма никакви ограничения при избора на дата за кръщене. Кога се прави кръщене? Всеки един ден е напълно подходящ за провеждане на ритуала – трябва да се съобразите единствено с Вашите желания... В следващите редове ще обърнем внимание на някои особености установени с времето и практиката, които може да Ви бъдат полезни при избора на дата за празничния ден.

   Факторът, който оказва най-силно влияние при избора на дата за кръщене безспорно е времето – всички искат топъл слънчев ден... и така лятото се превръща в най-често избирания сезон за кръщене. Това разбира се не е сигурна застраховка срещу дъжд, но ако планирате адекватно празника дори и да вали няма да бъде проблем... ще върви на детенце по вода J

Кръщене украса   През летния период единствения проблем, с който бихте могли да се сблъскате са планираните отпуски на близките Ви, което ще направи невъзможно присъствието им на празника. Това бихте могли да го избегнете, ако достатъчно рано планирате събитието и ги известите за това, за да може да си планират адекватно ваканцията си, така че да може да уважат и празника Ви. Все пак ако искате да избегнете риска от ранно планирана лятна ваканция удачен избор са месеците април и май, както и септември и началото на октомври. Ако все пак изберете зимен празник за дата на Вашето кръщене със сигурност не бива да се притеснявате, че ще къпят детето в църквата – бабите казват, че няма дете разболяло се от кръщенето си, а и когато предстои кръщене винаги затоплят залата в храма. Зимното кръщене е уникално и запомнящо се, а цветните декорации още по силно контрастират на бялата снежна покривка.

   Предпочитаните дни от седмицата са събота и неделя, като от гледна точка удобство на гостите съботата е по-практичния избор, но от друга страна  църквата приема неделя, като ден за радостни обреди и по тази причина много родители се спират именно на неделния ден. Тъй като кръщенето най-често е обедно събитие неделя е много удачен вариант.

   Много родители организират кръщенето заедно с първия рожден ден на детенцето. Така двата празника се сливат в един прекрасен повод да съберете близки и приятели.

   Избора на дата на празника съобразена с именния ден на детето има няколко особености. Ако става въпрос за голям църковен празник, като Цветница, Великден, Голяма Богородица, Гергьовден, Иванов ден... то рискувате Вашето кръщене да се превърне в обществено събитие. Кръщенета се правят едно след друго и тотално се губи момента на единение с Бог, на свещенодействие. В повечето случай в родители и гости остава усещането за събитие на конвейр... което само по себе си опорочава деня. Ако деня не е толкова.... "популярен", то рядко се пада събота или неделя, което затруднява присъствието на Вашите гости.

 

   Кога се прави кръщене? Както споделих и в началото – всеки един ден в годината може да бъде деня на кръщенето на Вашето дете и с малко подготовка да го превърнете в уникален и запомнящ се празник.

Аксесоари за кръщене може да поръчате на адрес: kryshtenebg.com.