Кърпа за кръщене, Кърпа за кръщене с бродерия, Хавлия за кръщене

 

   Традицията повелява след изкъпването в купела със Светена вода детето да бъде поето от кръстника си в нова, най-често бяла кърпа за кръщене.

   Кърпата, с която се поема детето от купела може да се пази през годините или да се използва в ежедневието на детето.

  Ако решите да съхранявате кръщелната кърпа, то тя се прибира без да се изпира. Хавлията носи здраве и късмет на кръстеното дете. Ако решите да използвате бродираната кърпа от кръщенето в ежедневието на детето, то е необходимо да я изплакнете в чиста вода без препарати, с която да полеете живо растение.

   При желание от Ваша страна бихте могли да се възползвате от предлаганите гръцки комплекти, които включват кръщелна кърпа, миро (чаршафче) и бельо. В такъв случай прибирате мирото за здраве и късмет (то се поставя върху кърпата при поемането на детето от купела и е в контакт със Светената вода), а кърпата може да бъде използвана в ежедневието на детето.

   Предлагат се няколко варианта на кръщелни хавлии:

   - Кърпа за кръщене индивидуално надписана с името на детето и датата на кръщенето. Индивидуално бродираните с надпис кърпи за кръщене могат да притежават и специални елементи, като кръст, ангели, корона и други, както и да бъдат бродирани в цвят по избор. Най-разпространените цветове са синьо, розово, златно и сребърно, като това не трябва на Ви ограничава по никакъв начин в избора на цвят за бродерията на кръщелната кърпа.

   - Хавлия за кръщене, която не е персонализирана с надпис за конкретното дете. Тези хавлии също могат да притежават специалните елементи - кръст, ангели, корона и други, както и да бъдат бродирани в цвят по избор. 

   - Както споменахме освен горните два вида кръщелни кърпи се предлагат и гръцки комплекти състоящи се от кърпа за кръщене с бродерия, миро и кръщелно бельо. Бельото в комплекта се състои от три части: горна част (фино дамско бюстие или мъжко потниче); долна част (дамски килоти или мъжки боксери) и шапчица. Бродираните декоративни елементи по кърпите и мирото следват, както актуалните модни тенденции за сезона, през лятото са предпочитани темите море, лодка, котва, пират, така и класическите декоративни елементи – принц/принцеса, фея, пеперуди.

   Освен по вида на надписа, цвета на бродерията и декоративните елементи, кърпите за кръщене се различават и по техния размер, вида на материята, производителя и качеството на бродерията. Именно последните показатели определят разликите в цените на кърпите за кръщенето.

   Внимателно обръщайте внимание, какъв е размера на кърпата, която желаете да закупите и дали този размер отговаря на Вашите нужди. Предлагат се както хавлии с размер 140/70см, така и с размер 70/70см и др. Производителят може да варира в много широки граници - от произведени в Китай до кърпи произведени в Панагюрище.

   От съществено значение е и вида на бродерията. Нейни основни характеристики са броя бодове, които извършва машината, за да изпълни бродерията и нейната големина. Персонализирана кръщелна кърпа с име на дете и дата на кръщене - например модела с кръста от приложената галерия, с размер на бродерията 30-25 см е изпълнена с бродерия с около 35 000 бода. Такова количество бодове, за този модел прави бродерията на кърпата обемна, плътна и с добър релеф. Качеството на използваните за бродерията конци, както и устойчивостта на цветовете им при пране са също от съществено значение, за гарантиране качеството на бродираната хавлия.

 

Кърпа за кръщене може да поръчате на адрес: kryshtenebg.com.