Задължения на кръстника и родителите

 

   При организацията на кръщене един от основните въпроси, който вълнува, както родители, така и кръстници е: Кой какви задължения има при организирането и провеждането на Светото Кръщение?

   Традицията повелява след избора на дата и храм за провеждане на кръщенето родителите да известят гостите си за радостното събитие. Дали ще бъдат изработени покани или гостите ще бъдат известени устно е въпрос на личен избор. Записването на дата и час в избрания храм също е задъджение на родителите.

Кръщене на дете   Задължение на кръстниците е да подготвят всичко необходимо за деня на самото кръщене: свещ за кръщене, кърпа, кръщелно бельо, нови дрешки, с които ще се облече кръщелника, както и обувки. Кръстника носи пита и мед в храма, с които черпи за здраве и благодат след кръщенето, както оставя и дар за храма. Много често всички дарове на кръстника се събират в специална кутия или кошница за кръщене, които след празника остават чудесен аксесоар в детската стая. За провеждане на ритуалния водосвет се носи и китка с босилек и здравец.

   Все по-често за допълване на празничната атмосфера се декорира храма и купела за Светото Кръщение. В повечето случай родителите се грижат за това.

   Според традицията след кръщенето родителите на кръщелника следва да почерпят своите гости за здраве и късмет – с кутия бонбони пред храма, в дома си или на ресторант – това е въпрос на избор. Раздават се и подаръци за гостите на кръщенето за спомен от празника.

   Традициите се предават през поколенията, но с времето и в различните региони търпят промени. За това ние съветваме родители и кръстници открито да обсъдят всичко, което искат да бъде част от празника и да си разпределят предварително отговорностите. Все по-често се сблъсквам с майки, които избират всичко за кръщенето, за да бъде в един стил, така както си го представят, а кръстниците имат чисто финансово участие. Срещам се разбира се и с кръстници, които са активни и сами подготвят всичко необходимо, защото имат повече времева възможност например...

   Независимо кой, каква отговорност ще поеме, за да бъде спокоен и красив празника и да не пропуснете нищо – обсъдете нещата предварително – по между си.

Аксесоари за кръщене може да поръчате на адрес: kryshtenebg.com.