Свещи за кръщене, Колко свещи са необходими за кръщене на дете

 

   Свещта е символ на божието просвещение. Свещта за кръщене се държи запалена по време на целия ритуал, а след това се съхранява в дома на кръщавания и се пали всяка година на рождения му ден, именния ден или друг голям празник в семейството. Смята се, че запалената свещ носи здраве и късмет през годините. Специална свещ държи и кръстника, а в някои църкви се поставят свещи и на кръщелния купел. Всички гости на кръщенето държат запалени свещи по време на ритуала, които родителите закупуват предварително от църквата.

   Във всеки Храм стои надпис да не се внасят свещи от вън. Това правило не важи единствено за кръщелната свещ, тази на кръстницата и за сватбените свещи. 

   Предлагат се комплекти за кръщене, като на снимката, които съдържат свещ за кръщене за детето и свещ за кръстницата.

   За празника бихте могли да си закупите свещ за кръщене за момче или момиче от църквата или да имате предварително подготвена и украсена. Най-често свещта за кръщене се украсява. Така тя придава тържественост и носи елементите на празника в себе си.

   При желание от Ваша страна може да предвидите украса и на ритуалната свещ на кръстницата и тези на купела. Редно да попитате в църквата, дали свещите за купела трябва да ги закупите от храма или можете да ги внесете, както свещта на момчето и момичето и тази на кръстника. 

   Свещите за кръщене се делят на две основни групи, в зависимост от начина на производство: плътни свещи (изцяло горивни) и олекотени свещи (с горивна част 25 сантиметра).

  - Плътните свещи за кръщене са три размера във височина – 35 сантиметра, 45 сантиметра и 70 сантиметра. Всички те са с конусовидна форма и диаметъра им нараства с нарастване на височината. От тях най-предпочитан вариант е 35 сантиметровата, Тя е лека и удобна за държане в ръка по време на ритуала. Предлагат се в бял, розов и син цвят, както и в богато разнообразие от украси. Най-високите плътни кръщелни свещи са подходящи за обемна украса.

   - Олекотените свещи за кръщене се предлагат в два размера – 80 сантиметра височина с диаметър 4,5 сантиметра и 120 сантиметра височина с диаметър 5,5 сантиметра. Това са свещи внос от Гърция. Въпреки, че горивна част е в последните 25 сантиметра на свещта големият диаметър осигурява много бавно горене. Така след ритуала ще може да я палите в годините напред за здраве и късмет. За традиционна гръцка кръщелна свещ се приема тази с височина 80 сантиметра. Тя е изключително подходяща да бъде поставена на стойка по време на ритуала, като така ръцете на кръстника остават свободни, за да може да държи кръщелника си, а украсената свещ за кръщене естествено допълва украсата на църквата. Ако все пак кръстника предпочита да държи кръщелната свещ в ръка, ние препоръчваме да се намали дължината и до 60 сантиметра – така тя става много по-удобна.

Свещта за кръщене е задължителен аксесоар по време на тържеството и заедно с кърпата за кръщене, дара за храма (комплекта за църква), кутията за дрехи за кръщене, кутийката за коса, кутийката за кръстче и подаръците за гости на кръщенето могат да бъдат украсени изцяло по Ваше желание.

 

Свещ за кръщене може да поръчате на адрес: kryshtenebg.com.