Обувки и дрехи за кръщене на дете

 

Традицията повелява кръстникът да облече новопокръстеното дете изцяло в нови дрехи – от бельото до обувките. Това символизира началото на живота на детето в Християнската вяра и чистотата на душата след Кръщенето. Правейки аналогия с чистотата повечето родители предпочитат дрехите да бъдат в бял цвят, който е неизменен символ на чистота и невинност. При православните християни белите дрехи не са изискване на църквата, а е наложено като тенденция по-скоро от родителите, докато в католическата църква дрешките са задължително бели или екрю. Поради желанието за разнообразие и уникалност, отличаване на сезонност и пол и не на последно място желанието за актуалност с модните тенденции оставят бялото и екрюто като водещи цветове, но все по-често комбинирани с поне още един цвят. Именно цветния елемент от дрешката на детето най-често се превръща в основния тематичен цвят при декорацията на останалите аксесоари за кръщенето, както и на цялостната украса за кръщенето. По самите дрешки, а понякога и по обувките се наблюдават декоративни елементи като цветя, перли, камъчета, дантели и ширити в унисон с цялостната тематична линия на събитието, като са съобразени с модните тенденции на съответния сезон. 

Дрехите за кръщене се изработват от естествени материи, меки и еластични – не бива да се забравя, че малчуганите искат да играят и да се забавляват дори на този голям празник. Рокличките се оставят свободни в талията с панделка или на ластик, за да може по-дълго време да им се радвате заедно с малките принцеси. Дължината на рокличките не е добре да надвишава средата на прасеца – ако тоалета е по-дълъг рискувате детето да се чувства неудобно и ограничено в движенията. За младежите най-често се избират костюми, като се избягва строго официалната визия и се заменя със спортно елегантен и закачлив стил. Задължително е панталона да бъде дълъг, сакото също е с дълъг ръкав независимо от сезона. Изключително актуално са закачливи елементи като папионка, атрактивна вратовръзка или закачливо елече. Именно в тези елементи най-често се залага основната цветова и тематична линия при младежите. При девойките такива елементи са коланче, панделка, подаваща се цветна подплата. 

При обувките предпочитания модел за девойките е тип „пантофка” със задължителна каишка през глезена.  При момчетата се харесват както по-високи модели с връзки, така и тип мокасина. Цветовете са светли – бяло, екрю, розово, синьо, като често особено при дамските модели се срещат и декоративни елементи.